O jesieni mówi się, że jest najpiękniejszą porą roku ze względu na bogactwo kolorów, które ze sobą przynosi. Barwy, które najbardziej się z nią kojarzą to żółty, czerwony i pomarańczowy. Ten ostatni wiąże się także z najpopularniejszym i bardzo lubianym warzywem tego okresu, jakim jest dynia.
Fenomen dyni opiera się na jej różnorodności – zwykle jest pomarańczowa, ale w przypadku niektórych jej odmian może być żółta, zielona, biała lub być zlepkiem kilku kolorów naraz. Zaskakujące potrafią być także jej kształty, rozmiary i waga – ta może dochodzić do prawie 600 kg!
Wśród występujących dyń warto wyróżnić jej dwa najbardziej znane rodzaje: jadalną i ozdobną. Dynie jadalne są cenione przede wszystkim w kuchni. Co istotne są źródłem wielu witamin, takich jak: B-karoten, witaminy z grupy B, a także składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu czy cynku, którego najwięcej znajduje się w pestkach dyni. Te stanowią smakowitą przekąskę w jesienne wieczory. Co ciekawe, dynia jest też niskokaloryczna, więc jest doskonałym warzywem stosowanym w diecie podczas odchudzania. Dodatkowo ma działanie odkwaszające organizm, wzmacnia odporność oraz pomaga w leczeniu nadciśnienia. Nic zatem dziwnego, że dynie goszczą na talerzach w wielu domach.
Zatem co dobrego można przygotować z miąższu tego warzywa? Dynia świetnie odnajduje się w niemal każdym daniu - zaczynając od zapiekanek, przez dyniowe kluski, kremowe zupy, placki, a na ciastach i ciasteczkach kończąc. Nadaje się też idealnie na konfitury, gdyż można ją kandyzować. Pozostałą po wydążeniu miąższu skorupę można wykorzystać jako lampion (np. na Halloween - zobacz jak go przygotować) czy jako efektowny wazon. Warto wiedzieć, że odpowiednio przechowywane dynie nadają się do spożycia nawet po pół roku od ich zbioru. W tym celu należy je przechowywać w suchym pomieszczeniu o temperaturze ok. 10 °C.
Tyle o kuchni. Co jednak w dynią jako dekoracją? Dynie ozdobne są do tego stworzone! Są bardzo twarde, przez co również wytrzymałe – stanowią więc doskonały materiał na ozdobę domu, balkonu czy tarasu. Idealnie sprawdzą się w połączeniu z dyniami jadalnymi i jesiennymi kwiatami takimi jak: wrzosy, chryzantemy czy astry. Do kompozycji można też dodać bardzo popularne wiązanki róż zrobionych z kolorowych liści. Do tego wiklinowy koszyk i piękna dekoracja jesienna gotowa. Barwna ozdoba będzie na pewno długo przyciągać wzrok, a także szybko poprawi jesienny, pochmurny nastrój. Jeśli do stworzenia zewnętrznego przybrania wykorzystuje się dynie ozdobne, warto zadbać by nie miały kontaktu z mokrą ziemią. Najlepiej podłożyć pod nią kawałek drewna, który jednocześnie może stać się dodatkowym przystrojeniem. Dynie ozdobne, po wydrążeniu miąższu można także wykorzystać jako wazon lub doniczkę.
Zarówno dynie ozdobne jak i jadalne są hitem sezonu jesiennego. Warto więc się w nie zaopatrzyć i wykonać pyszne potrawy, które zaskoczą domowników. Także pojedyncze dynie ozdobne lub całe dyniowe kompozycje będą stanowiły wspaniałą kolorową dekorację, idealną podczas szarych, jesiennych dni.