Kulinarne wykorzystanie kwiatów sięga kilku tysięcy lat wstecz aż do czasów Rzymian. Używane zarówno w tradycji chińskiej jak i greckiej urozmaicały niezwykłe kompozycje smakowe na cesarskich i królewskich stołach. Czy i dziś znajdziemy kwiaty w naszych potrawach?
Coraz częściej spotykamy się z orientalnymi urozmaiceniami naszej kuchni. Tak jak wiele nurtów i kierunków zaczyna się przeplatać, tak i ten eklektyzm wkrada się do świata kwiatów. Na co dzień już nie tylko do wazonu, ale sięgamy po nie, by włożyć je do naszych talerzy. Choć tradycja ta jest stara jak świat. Wiele kultur używa kwiatów w ich tradycyjnej kuchni np. często spotka się płatki róż w indyjskim jedzeniu. Już w pradawnych pismach odnajdujemy przepisy na potrawy z kwiatami. Dodawanie kwiatów do jedzenia może być dobrym sposobem, aby dodać mu koloru, smaku i szczypty fantazji. Niektóre z nich są ostrzejsze, a inne delikatnie kwiatowe i pachnące. Zakres przyjemnych doznań, które powstają zarówno na poziomie wizualnym, zapachowym jak i smakowym jest wręcz zaskakujący.
Już przyzwyczailiśmy się do płatków kwiatowych w sałatkach, herbacie czy użytych do ozdabiania deserów, ale kreatywnych zastosowań może być znaczenie więcej. Niektórzy specjaliści dodają je do ręcznie wyrabianego ciasta makaronowego, wrzucają kwiatowe płatki do domowo ukręcanych lodów, a z marynowanych pączków (np. nasturcji) uzyskują prosty syrop jako bazę do lemoniady lub koktajli.
Cały czas mówiąc o jedzeniu kwiatów mamy na myśli oczywiście ich płatki. Łodyżki i środki mogą nie być tak smaczne. Aby zachowały dłużej świeżość i zdatność do spożycia, warto położyć je na wilgotnych ręcznikach z papieru i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Niektóre wytrzymają do 10 dni.
Jakie kwiaty jemy
Bratek - płatki bardzo delikatne w smaku, często zalewane w herbacie dla poprawy cery
Dzięgiel - w zależności od odmiany, kwiaty wahają się od blado lawendowo-niebieskie do głębokiej róży i mają lukrecjowy smak
Bazylia - kwiaty są w różnych kolorach, od białego przez różowy do lawendy. Smak jest podobny do jej liści, ale łagodniejszy
Goździk - płatki są słodkie. Kwiaty smakują podobnie słodko jak pachną, są jakby lekko perfumowane. Znamy je z przetworów
Rumianek - jego małe stokrotki mają słodkawy smak i są często wykorzystywane w herbacie
Cytrusy - (pomarańcza, cytryna, limonka, grejpfrut) - kwiaty cytrusowe są słodkie i bardzo pachnące, można je stosować także do potraw rybnych
Koper - żółte kwiaty kopru smakują podobnie jak liście
Hibiscus - znany i stosowany w herbacie hibiskus ma żywy smak żurawinowy, jest cierpki i dlatego trzeba go używać w małych ilościach
Jaśmin - te super pachnące kwiaty są używane w herbacie, można też wykorzystać je do bombonierek
Lawenda - słodkie, korzenne i jakby perfumowane kwiaty są doskonałym dodatkiem do obu dań, są pikantne i słodkie