Piękne kwiaty to nie tylko eleganckie bukiety. Świetnie sprawdzą się również w kuchni. Do czego możemy wykorzystać jadalne rośliny? Wbrew pozorom sprawdzą się one naprawdę w wielu, pysznych daniach!
Barwne kompozycje na naszych stołach
I nie mamy tutaj wcale na myśli cudownych, kolorowych bukietów, które mogą zdobić nasz stół stojące w wazonach, lecz to, co mamy na talerzach. Jadalne odmiany kwiatów są w stanie idealnie sprawdzić się w kuchniach - często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele możliwych zastosowań dają nam niektóre rośliny! Weźmy pod uwagę chociażby mniszek lekarski, który ze względu na biała wydzielinę z łodygi nazywa się potocznie mleczem. Nadaje się do przygotowywania miodów, nalewek czy syropów, a także swobodnie możemy dodać go do sałatki. Ciekawym rozwiązaniem jest ogórecznik lekarski w kandyzowanym wydaniu, co pomoże idealnie urozmaicą desery. Pod uwagę weźmy też nasturcję większą, jaka smakuje podobnie jak rzeżucha i nada wyrazistego smaku sałatce czy też nada się na kanapkę. Nie zapominajmy o kwiatach na przykład cukinii, które z łatwością usmażymy w bułce - tak jak robimy to z kotletami schabowymi.
Kwiaty jadalne: idealna dekoracja każdego dania
Kwiaty oczywiście stanowią również cudowną ozdobę, którą stosuje się w sałatkach czy też różnego rodzaju daniach mięsnych. Są one również szczególnie doceniane w cukiernictwie i wykorzystuje się je przy okazji dekoracji tortów, babeczek czy ciast, co nadaje im pewnego rodzaju świeżości i sprawia, że zapadają w pamięć. Świetnym rozwiązaniem będzie też wrzucenie listków do kostek lodu, co daje fenomenalny efekt, kiedy później przygotowujemy napoje i na pewno dobrze sprawdzi się, kiedy zaprosimy na przykład gości. Kwiaty dodawane są także do drinków, w szczególności cudownego aromatu nadadzą szprycerom przygotowywanym na bazie białego wina oraz wody sodowej. Jakie rośliny tutaj możemy użyć? Wymieńmy chociażby płatki bratków, lawendę, słodko-kwaśne astry i urocze nagietki nadające pikanterii!
Skąd brać kwiaty jadalne?
Jak mogliśmy się przekonać, do grona jadalnych należy wiele kwiatów, które możemy znaleźć podczas spaceru w parku czy nawet na ulicznych skwerach, jednak nie powinniśmy ich zrywać. Dlaczego? Między innymi ze względu, że nie mamy pewności co do tego, jakie środki chemiczne zostały wobec nich użyte, a poza tym osadzają się na nich spaliny i zanieczyszczenia miasta. Znacznie lepszym rozwiązaniem może okazać się stworzenie własnej, przydomowej hodowli lub też zamówienie kwiatów, specjalnie przeznaczonych do celów spożywczych, z Internetu.
Jadalne kwiaty to naprawdę świetne rozwiązanie, które może znaleźć zastosowanie w naprawdę wielu daniach. Niezależnie od tego czy lubujemy się w pieczeniu czy może wolimy przygotowywać dania bardziej wytrawne: rośliny nadadzą się i w jednym i drugim przypadku, dlatego już dzisiaj się w nie zaopatrzyć.