Sałatka z kwiatami? Tak to możliwe i jak najbardziej jadalne! W tym daniu oprócz sałaty, rzodkiewki i pomidorów znajdują się także kwiaty mniszka lekarskiego i stokrotki. Jeżeli macie ochotę na taką nietypową wiosenną potrawę zbierzcie kwiaty najlepiej podczas spaceru, z dala od ruchliwej drogi- jadalne kwiaty powinny być wolne od zanieczyszczeń i środków chemicznych.
Składniki:
- mix sałat,
- pęczek rzodkiewek,
- średniej wielkości marchewka,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka kwiatów mniszka lekarskiego, i stokrotek,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz do smaku,
Sposób przygotowania :
Mix sałat łączymy z pokrojonymi w cienkie plasterki rzodkiewkami, marchewką pokrojoną w paseczki i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Do tego dorzucamy dokładnie umyte i oczyszczone główki kwiatów. Połączone razem składniki mieszamy, przyprawiamy i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
Smacznego życzy Poczta Kwiatowa !