Kolorowe kosze, pełne pysznych owoców, to fantastyczny pomysł na prezent, w szczególności latem! Smakowa podróż, w którą przeniesiemy się za pomocą egzotycznych przysmaków zapewni nam szereg wspaniałych doznań, dlatego prezentujemy najlepsze owocowe podarunki. Czytaj dalej
Kuchnia kwiatowa
-
Słodka niespodzianka - torty na każdą okazję
Słowo tort pochodzi od łacińskiego słowa tortus, oznaczającego zdobienie lub zawijasy. Etymologia podpowiada więc w pewnym stopniu, jak to ciasto powinno wyglądać. Góra przyozdobiona różami z orzechowego kremu czy bogate dekoracje ze słodkich, świeżych owoców? Dowiedz się więcej o naszych doskonałych tortach, wykonanych przez najlepszych cukierników. Czytaj dalej
-
Stokrotka na talerzach
Spotykana najczęściej na łąkach, dziko rosnących polanach i trawnikach stokrotka traktowana jest jako roślina ozdobna. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z jej innych, bogatych właściwości. Okazuje się, że od lat cieszy się ona niezwykłą popularnością w kuchni. Czy każda część stokrotki jest zatem jadalna?
-
Dynia jako jesienny dodatek do kuchni i wnętrza
O jesieni mówi się, że jest najpiękniejszą porą roku ze względu na bogactwo kolorów, które ze sobą przynosi. Barwy, które najbardziej się z nią kojarzą to żółty, czerwony i pomarańczowy. Ten ostatni wiąże się także z najpopularniejszym i bardzo lubianym warzywem tego okresu, jakim jest dynia.
-
Pyszne konfitury z kwiatów
Powszechnie wiadomo, że kwiaty cieszą oko swym wyglądem, a zmysł powonienia - wyjątkowym zapachem. Ale ich działanie może wpływać na jeszcze jeden zmysł: smak. Od wieków przygotowuje się napary i przetwory z kwiatów, w tym słodkie i pachnące konfitury.