Pięknie się prezentują, dodatkowo występują w wielu kolorach, a ludzie tak często je wybierają i w ważnej chwili wręczają bliskim osobom. Mowa oczywiście o różach. Okazuje się, że swoje zastosowanie znalazły także w kuchennych przepisach.
Czytaj dalej
Kuchnia kwiatowa
-
Konfitura, sok, cukier...czyli w jaki sposób wykorzystać płatki róż
-
Torty dekorowane żywymi kwiatami
Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niezajmujący się cukiernictwem decyduje się na podjęcie wyzwania, jakim jest przygotowanie tortu. Zadanie to wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale również pomysłowości oraz precyzji w dekoracji samego ciasta.
-
Ładne i smaczne - czyli słów kilka o kwiatach jadalnych
Ładnie pachną, wyglądają, służą głównie do ozdoby. Najczęściej kojarzone z bukietem, doniczką czy kolorową rabatą w ogrodzie. Coraz częściej, szczególnie w restauracjach można spotkać się z kwiatami nie tylko w wazonie, ale i na talerzu. Poniekąd kwiaty je się nieświadomie, spożywając popularny brokuł czy kalafior. Wielu zwolenników ma również konfitura z dzikiej róży. Skoro są tak uwielbiane, może warto spróbować innych propozycji?
-
Nasturcja - piękna i... smaczna!
Nasturcja to jedna z najpiękniejszych roślin ogrodowych. Znana jest przede wszystkim jako roślina ozdobna, ale jest także wykorzystywana w kuchni i medycynie. Jej kwiaty są pachnące, zwykle w kolorze żółtym, pomarańczowym lub czerwonym. Jest to roślina, która nie tylko pięknie wygląda, ale także może być składnikiem potraw, gdyż jej kwiaty, liście, owoce są częściami jadalnymi.
-
Poznaj smak róży
Róża to jeden z najpiękniejszych kwiatów, najczęściej wręczany w roli prezentu. Jednak róża to nie tylko symbol miłości, przyjaźni, skromności czy delikatności. To także doskonały dodatek w kuchni.