Dynie co raz częściej są przez nas kojarzone z jesienią. Z pewnością popularność tego warzywa w ostatnich latach wzrosła na skutek powszechnie obchodzonego Halloween. Jego powodzenie jako atrybutu dekoracyjnego wpłynęło także na częstszą obecność na naszych stołach. O ile potrawy takie jak np. placki czy zupa z miąższu dyni są nam doskonale znane to nie wszyscy wiemy, że warzywa z rodziny dyniowatych posiadają jeszcze jedną jadalną część: kwiaty.
Czytaj dalej
Kuchnia kwiatowa
-
Zupa z kwiatów dyni
-
Pożyteczny, piękny i zdrowy
Jego piękny w porze kwitnienia wygląd, w połączeniu z szeroką paletą barw, z pewnością ułatwi nam poszukiwanie odpowiedniej rośliny do atrakcyjnego przyozdobienia naszego mieszkalnego wnętrza.
Czytaj dalej -
Ostatnie rozkwitanie lata
Postrzegana jako chwasty w niektórych częściach świata, ale sadzona jako wysoko cenione byliny w Europie, nawłoć istnieje w co najmniej 85 odmianach w Ameryce Północnej i tylko w trzech na naszym obszarze geograficznym.
Czytaj dalej -
Lilia - nie tylko ładna, ale i smaczna
Lilia tygrysia to gatunek rośliny cebulowej z rodziny liliowatych pochodzącej ze wschodnich rejonów Azji. Przy jasnym, najczęściej pomarańczowym bądź żółtym odcieniu, ma ona płatki pokryte są dużą ilością ciemnych kropek. I zapewne to właśnie ten egzotyczny wygląd leży u podstaw jej nazwy. Czytaj dalej
-
Fioletowy wielozadaniowiec - Lawenda
Lawenda większości z nas kojarzy się z południowymi rejonami Francji, w szczególności z jednym z nich ? Prowansją, wyjątkowo magicznym miejscem na Ziemi. Mimo tego, że pochodzi ona z obszaru śródziemnomorskiego (począwszy od Wysp Kanaryjskich, aż po Indie) to na największe jej uprawy natkniemy się poza Francją, także w Anglii czy Ameryce Południowej.