Róża to jeden z najpiękniejszych kwiatów, najczęściej wręczany w roli prezentu. Jednak róża to nie tylko symbol miłości, przyjaźni, skromności czy delikatności. To także doskonały dodatek w kuchni.
Wielu z nas kojarzy smak róży z różanej konfitury w babcinych pączkach. Słodkawy smak tego kwiatu wykorzystywany jest właśnie przede wszystkim w deserach, ale także w sałatkach czy daniach mięsnych. Do najsmaczniejszych odmian należą róża francuska, pomarszczona oraz damasceńska. W kuchni stosuje się zarówno płatki kwiatowe jak i dojrzałe owoce szupinkowe.
Dostępnych jest wiele przepisów na konfitury, ciasteczka czy torty różane, nas jednak szczególnie urzekły przepisy na grillowaną pierś i spaghetti.
Grillowana pierś w różanej panierce
Składniki: pierś kurczaka, płatki róży, sok z cytryny, oliwa z oliwek, bulion drobiowy
Pierś należy pokroić w cienkie plastry i marynować w oliwie z oliwek, bulionie i soku z cytryny. Przed grillowaniem mięso obtoczyć w płatkach róż, grillować po kilka minut z każdej strony.
Spaghetti z różą i suszonymi pomidorami
Składniki: suszone pomidory, płatki róż, sok z cytryny, oliwa z oliwek, makaron spaghetti, bulion, cukier, przyprawy: cynamon, goździki, chilli, gorczyca, kolendra, kardamon
Makaron ugotować al dente. Suszone pomidory namoczyć w bulionie. Zmiksować płatki róż, sok z cytryny oliwę, łyżkę cukru i dodać pomidory. Następnie dodać przyprawy. Wymieszać powstały sos z makaronem podgrzewając porcję dania na patelni.
Wieprzowina z dziką różą i curry
Składniki: mięso wieprzowe, mąka, cebula, płatki róży, jabłko, rodzynki, curry, masło, bulion, wiórki kokosowe
Mięso pokroić i obtoczyć w mące. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i płatki róży, curry, jabłko. Dodać mięso, rodzynki i wiórki kokosowe i bulion. Dusić przez 15 minut.
Smacznego!