Kolorowe bukiety kwiatów wręczane są przy różnych okazjach: jako dodatek do życzeń urodzinowych bądź imieninowych, jako dowód miłości w Walentynki, kiedy chcemy komuś podziękować czy pogratulować. Kwiaty wykorzystywane są też przy okazji wielu rodzinnych uroczystości takich jak Pierwsza Komunia, śluby czy pogrzeby. Zawsze w takich chwilach towarzyszą nam, zachwycając swoim pięknem i bogactwem barw, pachnące wiązanki. Rzadko kiedy zwracamy uwagę na to, że poza kwiatami bukiety współtworzą też różnorodne zielone dodatki, które urozmaicają formę kompozycji i dodają jej charakteru. Tymczasem odmian i rodzajów zieleni dekoracyjnej jest bardzo wiele. Wielkie liście, małe listki, drobne trawy i strzeliste pędy są bardzo istotnym elementem w sztuce układania kwiatów.
Jedne z najczęściej wykorzystywanych we florystyce zielonych liści to liście kordyliny krzewiastej - rośliny występującej na wielu obszarach tropikalnych głównie w rejonach Południowej Azji i Australii. Są one miękkie, długie i dość wąskie. W zależności od odmiany występują w różnych kolorach od ciemnozielonych w jasnożółte i kremowe pasy, po czerwonobrązowe. Inną często stosowaną w kwiatowych kompozycjach rośliną jest pochodząca z Chin aspidistra. Jej długie, mocne i lancetowate liście o ciemnozielonym kolorze świetnie nadają się do bukietów i wiązanek. Floryści nierzadko sięgają też po duże, okazałe liście funkii o barwie zielonej z jasnokremowymi krawędziami oraz sercowate, błyszczące i sztywne liście epipremnum, na których można układać niewielkie kompozycje. Do małych bukietów świetnie nadają się zaś drobne listki pochodzącej z zachodniej części USA rośliny galax. Z polskiego podwórka do branży florystycznej trafiają najczęściej liście gerbery oraz orzecha.
W bukieciarstwie popularnością cieszą się również, wykorzystywane najczęściej podczas tworzenia kompozycji na uroczystości pogrzebowe liście palmowe, pochodzące z różnych części świata. Do najczęściej stosowanych należą japoński sagowiec, który dzięki długim, lśniącym liściom, przypominającym pióra, posiada wysokie walory ozdobne oraz pochodzące z Meksyku chico i teepee o ciemnozielonych, szerokich liściach rosnących przy łodydze.
W bukietach często pojawiają się także różnego rodzaju trawy i paprocie, które, dodane do kompozycji sprawiają, że nabiera ona życia i dynamiki. Ulubioną paprocią florystów jest paproć skórzasta, inaczej zwana szwedzką o trójkątnych, strzelistych liściach. Pochodzi ona z półkuli południowej, ale obecnie uprawiana jest w różnych zakątkach świata. Rzadziej stosowane są, znacznie bardziej nietrwałe liście adiantum delikatnego. Jeśli chodzi o trawy, uprzywilejowaną pozycję zajmują dwa gatunki: trawa niedźwiedzia, której cienkie i długie liście wyginają się pod własnym ciężarem, a dodane do bukietu dają efekt ?fontanny? i sprawiają, że staje się on delikatniejszy. Konkurencją dla niej jest trawa stalowa, stosowana szczególnie przy tworzeniu kompozycji ślubnych.
Elementem wiązanek są też często pędy bambusa czy sztywne, zielone patyczki snakgrass, czyli skrzypu. Dodane do bukietu zawsze wyglądają ciekawie i nietypowo i sprawiają, że kompozycja wydaje się wyższa. Częsty dodatek do ciętych kwiatów stanowią także suszone pędy żarnowca lub gałązki drzew i krzewów, np. wierzby czy leszczyny. Przy tej okazji nie wypada pominąć także popularnej gipsówki o wielu drobnych, białych kwiatkach czy ostrokrzewu okółkowego, którego piękne, czerwone owoce dodadzą oryginalności niejednej wiązance.
Zieleń dekoracyjna jest często niedocenianym elementem bukietów, lecz to właśnie ona dodaje wielu kwiatowym kompozycjom wyjątkowości i oryginalnego charakteru i pozwala z tych samych kwiatów tworzyć zupełnie różne, niepowtarzalne zestawienia barw, kształtów i zapachów.