Kulinarne wykorzystanie kwiatów sięga kilku tysięcy lat wstecz aż do czasów Rzymian. Używane zarówno w tradycji chińskiej jak i greckiej urozmaicały niezwykłe kompozycje smakowe na cesarskich i królewskich stołach. Czy i dziś znajdziemy kwiaty w naszych potrawach? Czytaj dalej
Blog - Poczta Kwiatowa
-
Och, to już dziś?
Co robić, kiedy okazuje się, że to już dziś? Zapomniałeś o rocznicy, urodzinach mamy lub innej bardzo ważnej okazji wymagającej podarunku, biegasz w kółko w panice: co robić? Czytaj dalej
-
Wiosenne porządki
Przygotowanie się do nowej pory roku często oznacza też dokładne "wiosenne porządki" własnego domu. Czasami nawet pojawia się wewnętrzny głos zachęcający nas do prac malarskich i remontowych. Czytaj dalej
-
Dzień Kobiet i Hiacynt
Dzień Kobiet zbliża się wielkimi krokami. U nas zakończył się właśnie pierwszy etap wspaniałej akcji, którą z tej okazji zaplanowaliśmy. Poczta Kwiatowa już drugi raz dostarczyła symbol nadchodzącej wiosny w postaci cebulek hiacyntów. Tak postanowiliśmy także uczcić Dzień naszych Drogich Pań. Czytaj dalej
-
Pozwólmy się oczarować, czyli z poradnika kwietnika
Kwiaty tej azjatyckiej rośliny o łacińskiej nazwie Hamamelis pojawiają się na świecie, kiedy jeszcze cała przyroda śpi zimowym snem. Ich wyjątkową cechą jest brak strachu przed zimnem. Krzewy te potrafią zakwitnąć nawet jeszcze przed świętami, o ile przez kilka dni utrzyma się temperatura powyżej zera. Czytaj dalej