Ostatni dzień października wydaje się być jednym z najstraszniejszych wieczorów w całym roku - w końcu to Halloween. Humorystyczne dekoracje z postaciami duchów, pająków, nietoperzy z pewnością uatrakcyjnią wystrój mieszkania na ten czas, ale nic nie zastąpi lampionu z dyni. Dowiedz się, jak go przygotować.
Dynia to sezonowe warzywo jesieni, które dostępne jest niemal w każdym markecie czy sklepie z warzywami. Odnośnie samego wyboru dyni, warto najpierw zastanowić się, jakiego kształtu ma być lampion oraz jaką minę chcemy na nim wykonać. Jeśli ma to być dynia z grymasem złośnicy, warto poszukać podłużnej dyni - to z pewnością doda jej charakteru. Natomiast jeśli ma z niej powstać zabawna i wesoła postać, lepiej sięgnąć po typowo kulistą, a nawet odrobinę płaską. Przy kupnie dyni warto sprawdzić też jej dojrzałość. Dobrze jest, gdy ma jeszcze delikatnie pomarańczową skórkę, nie ma oznak zadrapań, ani pleśni. To ważne, jeśli chcesz się cieszyć lampionem nieco dłużej, niż tylko przez kilka dni.
Do wykonania tego zadania niezbędne będą:
- dynia,
- długopis,
- 2 noże (mniejszy i większy),
- łyżka,
- naczynie na pestki dyni.
Całą instrukcję przygotowania dyni na Halloween prezentujemy na filmiku.
Życzymy udanej zabawy i powodzenia! :)
Jeśli podoba Ci się taka dekoracja, ale nie masz czasu na jej własnoręczne przygotowanie, możesz zamówić ją w kwiaciarni internetowej na tej stronie.