Kwiaty zdecydowanie poprawiają nasz nastrój, a na widok i zapach świeżego bukietu u niemal każdego z nas pojawia się ten dyskretny uśmiech. Nie ma więc lepszego sposobu na wiosenne świętowanie Wielkanocy niż przystrojenie stołu świeżymi kwiatami. Nie zapomnimy też o estetycznym podaniu przepysznego, tradycyjnego jedzenia!
Przy wspólnym stole
Sprawdzonym sposobem na świąteczną dekorację stołu jest przystrojenie go w kombinację jasnych kolorów obrusów, serwetek, koszyczków i naczyń. W samym środku ustawiamy natomiast wazon ze świeżymi kwiatami wedle upodobania. Kompilacja kolorów dekoracji i nakryć na stole (od kanarkowego żółtego, limonkowej zieleni, jasnego pomarańczu, karmazynowego do jasnego różu świeżych kwiatów) oraz kompozycji kwiatowej idealnie wpasowuje się bowiem w ten podniosły, świąteczny nastrój odrodzenia. Talerze mogą być dodatkowo ozdobione kwiecistym wzorem, podkreśli to wrażenia estetyczne podczas spożywania tego tradycyjnego, jedynego w swoim rodzaju śniadania w otoczeniu bliskich naszemu sercu osób...
Umieszczamy mały szklany wazon (lub po prostu szklankę ) wewnątrz większej. Przestrzeń pomiędzy nimi wypełniamy kolorowymi żelkami. Nalewamy niewielką ilość wody do wewnętrznej szklanki i tam umieszczamy kwiaty.
Zamiast wazonu
Używając inwencji, możemy zapomnieć o tradycyjnych wazonach. Do pojedynczych, z przyciętymi na krótko łodyżkami kwiatków jakimi są np. tulipany ( swoją drogą - idealne wręcz rozwiązanie na Wielkanoc), świetnie tę rolę spełnią... podstawki do jajek. Aby w ten sposób uczynić nasz stół wielkanocny piękniejszym, możemy postawić po jednej podstawce przy każdym nakryciu i umieścić w nim kwiat, bądź zebrać ich kilka i postawić w centralnym miejscu stołu.
Wszyscy lubimy Święta Wielkanocne za ich świeżość, radość, pastelowość i ciepło. Pozwólmy, aby wypełniała nasze serca, zmysły i podniebienia swoim rodzinnym spokojem, wiosennym klimatem i kwiatami.