Wielkanoc to najważniejsze święta dla chrześcijan. W Polsce kojarzą się one przede wszystkim z wielkanocnym mazurkiem, święconką, pisankami i uroczystym śniadaniem, na którym nie może zabraknąć jajek. Dzieci z niecierpliwością wyczekują zająca, który przynosi im prezenty. W innych krajach Wielkanoc celebruje się na różne sposoby oraz pielęgnuje się różne świąteczne zwyczaje i tradycje.
W Stanach Zjednoczonych Wielkanoc nie jest tak ważna jak w Polsce i trwa tylko jeden dzień. W świąteczną niedzielę Amerykanie zasiadają do stołu, na którym oprócz jajek, pieczonej szynki i ciasta nie ma zbyt wielu potraw. Ważną tradycją, która jest szczególną atrakcją dla dzieci jest szukanie jajek, ukrytych przez rodziców w domu i ogrodzie. Na ten dzień Amerykanie specjalnie dekorują swoje domy przy pomocy kolorowych jajek i zajączków.
W Wielkiej Brytanii Wielkanoc nie ma takiego wymiaru duchowego jak w Polsce. Dla Brytyjczyków te święta oznaczają kilka wolnych dni, które wykorzystują zazwyczaj na wyjazdy za miasto i zakupy. Podobnie jak w Polsce tego dnia królują jajka, jednak w Anglii występują one przeważnie w postaci czekoladowych smakołyków. Anglicy organizują tego dnia tzw. Egg Rolling, czyli zawody w turlaniu ugotowanych jaj. Do tradycji, która wpisała się na stałe w brytyjską Wielkanoc jest rozdawanie przez królową w Wielki Piątek pensów wybitych specjalnie na tę okazję.
U Włochów, którzy przywiązują dużą wagę do jedzenia i z przyjemnością celebrują każdy posiłek najważniejszym momentem w czasie świąt wielkanocnych jest uroczysty obiad. W świąteczną niedzielę Włosi zasiadają do stołu wraz z rodziną i zajadają się tradycyjnymi potrawami. Tego dnia na stole nie może zabraknąć baraniny lub jagnięciny oraz Colomby (Colomba Pasquale) ? tradycyjnego ciasta drożdżowego, który kształtem przypomina gołębice. Włosi chętnie wykorzystują wolne świąteczne dni na krótkie wyjazdy. Zazwyczaj kierują się na południe, gdzie mogą rozkoszować się najpiękniejszą pogodą.
Tym co odróżnia szwedzką Wielkanoc od innych jest zwyczaj przebierania się za ?wielkanocne wiedźmy?. W Wielką Sobotę dzieci przebierają się za wiedźmy i odwiedzają okoliczne domy. W zamian za słodycze lub drobne datki obdarowują mieszkańców świątecznymi kartkami i życzeniami. Tradycja ta nawiązuje do zlotów czarownic, które według starodawnych wierzeń odbywały się na wyspie Bl?kulla. Ważnym elementem tych Świąt są brzozowe gałązki ozdobione kolorowymi piórami, które stanowią dekorację świątecznego stołu. Najważniejszym dniem jest sobota, w trakcie której odbywa się uroczysty obiad dla rodziny. Odświętny posiłek składa się głównie z jaj i dań rybnych. Tego dnia dzieci odwiedza zajączek wielkanocny, który przynosi im różne słodkości.
W Niemczech Wielkanoc zaczyna się w piątek. Tego dnia Niemcy gromadzą się w kościołach na modlitwach upamiętniających śmierć Chrystusa. Nieodłącznym elementem Świąt są bukiety wielkanocne ? zielone gałązki przyozdobione kolorowymi wydmuszkami. Tego dnia w przydomowych ogródkach pojawiają się różnobarwne pisanki i zajączki, które podobnie jak w Polsce symbolizują Wielkanoc. Dzieci mają ogromną radość szukając gniazdek ukrytych w domu lub ogrodzie, w których znajdują prezent, pisanki i zajączki. Tradycją Wielkiej Soboty, która powoli zanika, jest rozpalanie ognisk przed kościołami. Ogień zostaje poświęcony i sprowadzony do kościoła, a następnie za pomocą świec wielkanocnych zabrany przez wiernych do domu. Oprócz potraw, które pojawiają się tradycyjnie także na polskich stołach, Niemcy przygotowują również chleb orzechowy, owocowe musli czy baranią pieczeń.
W Czechach okres Wielkanocy jest okazją do organizowania jarmarków wielkanocnych, na których można zakupić świąteczne dekoracje i spróbować regionalnych przysmaków. Jednym z najbardziej popularnych zwyczajów jest tzw. pomlazka ? w Poniedziałek Wielkanocny chłopcy symbolicznie smagają dziewczęta i kobiety po nogach rózgami z wierzbowych gałązek. Tradycją kultywowaną jeszcze w niektórych wioskach jest zwyczaj odwiedzania domów z drewnianą kołatką, której dźwięk ma przypominać wiernym o nabożeństwie w kościele. Na stole świątecznym stole powinny znaleźć się biszkoptowe baranki, judasze ? bułeczki drożdżowe z miodem oraz ciasteczka posypane cukrem pudrem, czyli tzw. Boże Łaski.