Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre gatunki kwiatów są jak najbardziej jadalne. Nie jest to nowość, a historia kolorowych kwiatów, które można jeść, jest bardzo długa. Zarówno kwiaty cięte, jak i te doniczkowe, są najczęściej kupowane ze względu walorów estetycznych, ewentualnie zapachowych, jednak po przeczytaniu poniższego artykułu, z całą pewnością zaczniesz je hodować dla celów dekoracyjnych. Do czego można użyć takich kwiatów? Tego dowiesz się poniżej!
Jedzenie kwiatów - kiedy miało swój początek?
Historia jadalnych kwiatów może być dla niektórych osób czymś nowym i świeżym, natomiast tak naprawdę były one na różne sposoby wykorzystywane przez ludzi już od kilku tysięcy lat! Pierwsze wzmianki o używaniu jadalnych kwiatów sięgają aż II wieku p.n.e.! Jadalne kwiaty mają również bardzo długą historię w Azji, na Bliskim Wschodzie oraz wśród rdzennych Amerykanów. Niektóre sposoby, które były wykorzystywane wtedy, są obecne w ich codziennym życiu do dziś! Przykładem może być używanie wody różanej do słodzenia napojów lub mięs w rejonie Bliskiego Wschodu.
Jadalne kwiaty - które są bezpieczne dla człowieka?
Gatunków kwiatów jadalnych jest naprawdę wiele. Różnią się one od siebie wielkością czy kolorem, dlatego można je wykorzystywać na różne sposoby. Na przykład nagietek lekarski charakteryzuje się pomarańczowymi płatkami, natomiast mniszek lekarski żółtymi. Stokrotki pospolite również należą do kwiatów jadalnych i są bardzo popularne w Polsce. Można je znaleźć od wczesnej wiosny do późnej jesieni na różnych łąkach, pastwiskach oraz przydrożach. Lawenda charakteryzuje się długimi łodygami i drobnymi fioletowymi kwiatkami. Można ją hodować w swoim domu, np. na balkonie, co jest bardzo wygodne, jeśli chcesz lawendę często wykorzystywać w kuchni. Kolejną jadalną rośliną są kwiaty cukinii, które mają duże płatki w kolorze pomarańczowo-żółtym. Nasturcje również należą do kwiatów, które można śmiało spożywać, a charakteryzują się dużymi żółtymi i pomarańczowymi płatkami. Bratki to kolejne kwiaty, które można na spokojnie spożywać, a wyróżniają się na tle innych poprzez swoją różnorodną gamę barw. Ciekawym przykładem są niebieskie kwiaty ogórecznika lekarskiego i fiołka wonnego, ponieważ oba te rodzaje roślin charakteryzuje niebiesko-fioletowe zabarwienie płatków. Piwonia jadalna ma zazwyczaj jaskraworóżowe lub fioletowe płatki. Z kolei szałwia ma różnokolorowe kwiaty, np. czerwone czy fioletowe, a wrzosy najczęściej występują w kolorze różowym, fioletowym i białym.
Do czego można wykorzystywać jadalne kwiaty?
Wszystkie wyżej opisane rośliny mogą być świetnym dodatkiem do różnych potraw i deserów. Do sałatek świetnie nada się nagietek lekarski czy stokrotka, natomiast do zabarwienia zup na pomarańczowo można dodać nagietka lekarskiego. Wieloma gatunkami kwiatów można również ozdobić desery, ciasta i torty, np. stokrotkami czy piwoniami. Idealne kwiaty do deserów to również lawenda i już wcześniej wspomniane bratki. Niektóre kwiaty świetnie nadają się do przyrządzania nalewek i naparów, np. mniszek lekarski i wrzosy. Ten ostatni gatunek możesz kupić w zakładce roślin doniczkowych na stronie Poczty Kwiatowej, na którą serdecznie zapraszamy!
Teraz już z całą pewnością wiesz, które kwiaty są jadalne. Możesz je wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Mogą być częścią dekoracyjną ciast czy różnych deserów. Możesz je również dodawać do herbat czy owocowych lemoniad. Jadalne kwiaty pięknie będą się prezentować w kostkach lodu wykorzystywanych do zimnych napojów. Kwiaty te można również dodawać do różnych potraw, np. sałatek, więc jeśli w ten sposób chcesz urozmaicić swoje danie, to śmiało możesz to zrobić! Nie czekaj i już dziś kup swoje jadalne kwiaty!